stalhouderij de zadelhoff tjebbe 500

Het doel van onze fokkerij is het verbeteren van het Friese paard, waar we de typische Friese eigenschappen zoals het royale behang, de zwarte kleur, het mooie front met een licht gebogen hals en de verheven gangen, willen behouden en stimuleren. Uiteraard mag het vriendelijke karakter van het Friese ras hierbij nooit verloren gaan. De keuze van de juiste hengst bij een merrie is dan ook iets waar wij veel aandacht aan besteden. Hierbij proberen we de mindere punten van de merrie te verbeteren en de goede kwaliteiten juist te verankeren. Hierbij maken wij gebruik van het KFPS (Koninklijk Fries Paarden Stamboek) en alle gegevens die zij beschikbaar hebben over de goedgekeurde dekhengsten.

de fokkerij stalhouderij de zadelhoff1

Onze veulens worden binnen zes maanden na hun geboorte gekeurd op een stamboekkeuring of zogenaamde fokdag. Na deze keuring gaan de hengstveulens in opfok bij een hengstenhouder. De merrieveulens houden wij de eerste winter bij ons in een grote, lichte stal met uitloop naar buiten totdat zij in de zomer eveneens de opfok in gaan. Dit vindt plaats in Friesland, waar wij een betrouwbaar adres hebben en zij met zorg en liefde en vakmanschap worden grootgebracht. In de opfok leven veulens samen in grote kuddes, waar ze naar hartenlust kunnen spelen en opgroeien. Zo wordt het natuurlijk gedrag van het paard bevorderd en kunnen zij de eerste jaren van hun leven 'gewoon lekker paard zijn’.

De hengsten worden op tweeënhalfjarige leeftijd voorbereid op de hengstenkeuring, met als doel goedkeuring voor de dekdienst van het KFPS. Mochten ze hiervoor niet in aanmerking komen worden ze opgeleid tot koets- en rijpaard.

De merries komen op driejarige leeftijd weer naar huis. Vanaf dit moment en de hierop volgende jaren worden ze opgeleid voor het koetswerk, beleerd onder het zadel, gedekt en voorbereid op de stamboekkeuring. Op deze stamboekkeuring kunnen merries opgenomen worden in het stamboek van de KFPS, als stamboekmerrie of stermerrie. Uitsluitend de stermerries worden door ons weer gebruikt voor de fokkerij, zo hopen wij een bijdrage te leveren aan het behoud van dit prachtige ras.